Intervju med Unga Aktiesparare

För vissa är det lika självklart som att handla mat, för andra känns det krångligt, svårt och omständigt. Att investera sina pengar och handla på aktiemarknaderna är något alla kan ha nytta av, och oavsett tidigare förkunskaper kan föreningen Unga Aktiesparare vara ett alternativ för den intresserade . Med över 12.000 medlemmar (varav över 400 i Lund) och lokalavdelningar i hela landet är de öppna för alla som vill lära sig mer om aktiehandel. Nådiga Lundtan har träffat styrelseordförande Andreas Jansson och styrelseledamot Robert Waszkiewicz.

Berätta mer om er verksamhet och organisation!

Robert svarar: ”Vi vill skapa möjligheter för unga att förbättra sin privatekonomi, men också lära känna andra likasinnade. Det är många som vet att det är viktigt att investera sina pengar, men ändå inte tar tag i det. Genom att hålla föreläsningar och ge olika möjligheter att träffa andra intresserade vill vi att man ska få en naturlig väg in i att exempelvis börja analysera aktier. Genom företagsbesök ser vi också till att våra medlemmar får en ökad förståelse för hur verkliga företag faktiskt fungerar.”

Andreas fortsätter: ”Nya medlemmar får ett välkomstpaket med information om alla förmåner, bland annat erbjuder vi marknadens lägsta courtage. Magasinet Aktiespararen går också ut till alla medlemmar och brukar vara mycket uppskattad, inte bara bland medlemmar utan också bland branschfolk. Stock Magazine utkommer också fyra gånger om året, med bland annat porträtt av investerare.”

Många ekonomistudenter har så klart redan bra koll på finansmarknaden och hur de ska investera, men det kan också kännas som ett svårt område för den som faktiskt inte har så mycket förkunskaper. Behöver man vara insatt i aktiehandel sedan innan för att gå med i Unga Aktiesparare?

”Man behöver bara vilja! I dagens läge med låga courtage krävs knappast något stort kapital för att komma igång heller. Bara man har viljan att lära och vågar ta första steget.”

”Precis som Robert säger kan man komma in som helt ny och sedan gå våra interna kurser (som kallas UAakademin). Det finns en nybörjarkurs och en avancerad kurs med aktie- och fondkunskap som ger en bra grund att stå på. Nytt för i år är också att vi försöker utveckla konceptet och skapa egna påbyggnadsutbildningar utifrån vad våra medlemmar vill ha, där våra duktiga styrelsemedlemmar kan vidareutbilda inom specialområden. Allt detta är helt gratis för medlemmar.”

Berätta vad du gjort sedan du klev på posten som styrelseordförande, Andreas!

”Som ordförande har jag jobbat med att föreningen ska gå från att vara relativt passiv, med enstaka events, till att förbättra och bygga upp nya marknadsföringskanaler där vi är mer aktiva. Vi jobbar också med att leta sponsorer som i förlängningen möjliggör expansion och att våra aktiviteter kan bli ännu bättre genom attexempelvis bjuda in namnkunniga investerare från Stockholm eller rentav få besök från utlandet. Vi har också jobbat fram vår egen kapitalmarknadsdag, som har premiär nu den 26:e november på Grand Hotel i Lund. Platserna till årets tillställning tog slut väldigt snabbt, men blir det lyckat kan det säkert bli ett återkommande event. Kapitalmarknadsdagen är exklusiv för våra medlemmar.”

Det finns också ekonomistudenter som redan är pålästa, kunniga och är rutinerade när det kommer till att investera sina egna pengar. De kanske till och med skriver aktieanalyser själva! Vad kan ni erbjuda alla de som sedan tidigare är duktiga på aktiemarknaden, men vill utvecklas ytterligare?

”Nästa steg för dessa intresserade individer är att ta ett steg till och inte bara bli duktiga i teorin, utan att också åka ut och träffa olika företag. Att besöka företag i Lund och prata med VD, CFO och andra högt uppsatta personer i organisationen ger självklart en ökad förståelse. På vissa företag får man se deras laboratorium, testa deras produkter och bygga sig en bättre bild av verksamheten som finns bakom siffrorna. Det är givetvis av yttersta vikt när det kommer till investeringar att man vet så mycket som möjligt om företaget, och då är själva analysen bara en del av den samlade bilden. Vi har gjort minst 8 företagsbesök de senaste 12 månaderna på börsnoterade företag i Lundaområdet.”

No Comments Yet

Leave a Reply